Uitkeringsinfo.nl

Wilt u meer informatie over uw persoonlijke situatie? Of over uitkeringen en/of toeslagen in het algemeen? Uitkeringsinfo.nl verbindt u direct door met het UWV (90 cpm):

Bel nu!

Aanvraag UWV uitkering

Niet iedereen in ons land heeft de baan waar hij of zij altijd van gedroomd heeft. Sommige mensen vallen met hun salaris onder de bijstandsnorm of beschikken gedurende langere tijd zelfs helemaal niet over een baan. Het indienen van de aanvraag voor een UWV-uitkering is dan een hele logische stap. Zo ben je in elk geval verzekerd van het sociaal minimum en kun je rustig toewerken naar een betere situatie.

De aanvraag van een UWV-uitkering vereist echter wel dat je voldoet aan een breed scala voorwaarden die de overheid hiervoor heeft gesteld. Niet iedereen komt in aanmerking; wanneer je huidige werkgever reeds meer betaalt dan de sociale minimumnorm, zul je toch echt zelf in je vaste lasten moeten snijden om financieel goed rond te komen.

Aanvraag UWV uitkering zoals WW

Denk je echter wel te voldoen aan alle criteria die worden gesteld in de wet? Dan kun je de aanvraag voor je UWV-uitkering indienen via de website van de gelijknamige uitkeringsinstantie. Log in op de website met je persoonlijke DigiD-account en ga naar het Mijn UWV gedeelte. Heb je nog geen eigen DigiD? Registreer jezelf dan eerst op de website van deze organisatie.

Wanneer je alle bovenstaande stappen eenmaal hebt voltooid, is het tijd om een begin te maken met je uitkeringsverzoek. Kies het juiste formulier uit alle formulieren op de website en vul dit rustig en weloverwogen in. Bedenk je goed: een klein foutje kan resulteren in een afwijzing van je aanvraag. Daarna begint het hele proces opnieuw – een proces dat tot wel 4 weken kan duren!

Ga zorgvuldig om met de aanvraag

Het indienen van een aanvraag voor een UWV-uitkering dient dus met zorgvuldigheid te gebeuren. Begrijp je bepaalde termen in het formulier niet, lees dan de toelichting of ga naar de website van de uitkeringsorganisatie om uit te vinden wat de betekenis is. Klaar met invullen? Verstuur het formulier digitaal en je krijgt binnen een maand antwoord.

De status van je verzoek kun je op de website in de gaten houden, dus af en toe even inloggen om dit te controleren is wel zo handig. Het kan immers zomaar zijn dat je aanvraag snel in behandeling is genomen en dat je niet 4 weken hoeft te wachten op de uitslag. Hoe eerder je verzoek is goedgekeurd, hoe sneller je verzekerd bent van financiële steun.

UWV uitkering berekenen op website

Omdat je natuurlijk hoopt dat het maandelijkse bedrag wat je ontvangt zo hoog mogelijk is, kom je liever niet voor onaangename verrassingen te staan. Wij adviseren je daarom om de hoogte van je uitkering op de website van het UWV te berekenen, zodat je ongeveer weet welk geldbedrag je kunt verwachten na de goedkeuring van je aanvraag.

Op de website vind je onmisbare rekenhulpen, waarmee de berekening een stuk gemakkelijker wordt. Veel factoren spelen immers een rol bij het bepalen van je maandbedrag;  ben je bijvoorbeeld een alleenstaande ouder, dan kun je hiervoor een aanvullende toeslag en extra kindgebonden budget tegemoet zien. Toch handig om vooraf te weten!

Een goede voorbereiding is het halve werk

De aanvraag van een UWV-uitkering is in de meeste gevallen niet zo moeilijk als het lijkt. Veel mensen zien er tegenop, maar zijn blij wanneer het proces eenmaal is afgerond. Het uitstellen van een uitkeringsverzoek is in ieder geval niet aan te raden; elke cent die je misloopt maakt je financiële situatie zorgelijker dan strikt noodzakelijk.

Met de artikelen op de website van Uitkeringsinfo.nl kom je als het goed is al een heel eind bij het indienen van de aanvraag voor een UWV-uitkering. Zet je desondanks nog vraagtekens bij bepaalde zaken? Laat jezelf dan door ons rechtstreeks in contact brengen met het UWV – bel naar 0900-0544 (90 cpm) en je krijgt direct een medewerker van de uitkeringsinstantie aan de lijn. Succes!

Nederland draagt extra bij aan bewijzenbank Syrië
Nederland trekt € 1,5 miljoen uit voor de VN-databank voor bewijsmateriaal van ernstige misdaden die in de afgelopen jaren in Syrië zijn gepleegd. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken kondigde dat donderdag aan vanuit New York, waar hij deelneemt aan de Algemene Vergadering van de VN.

Makersevenementen in het onderwijs
Drie organisaties krijgen subsidie voor het organiseren van een makersevenement waar docenten, leerlingen en studenten in alle onderwijssectoren aan de slag kunnen met creativiteit, technologie en ambachten. De evenementen, die in 2018 plaatsvinden, moeten docenten inspireren om in het onderwijs meer te doen met ‘maken’.

Steun voor vrouwenrechten en hongerbestrijding
Het kabinet stelt 4 miljoen euro beschikbaar voor 'She Decides'. Dit is het internationale initiatief van minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) om voorzieningen voor gezinsplanning voor miljoenen vrouwen in ontwikkelingslanden in stand te houden, nadat de Amerikaanse regering de ‘Global Gag Rule’ heeft aangekondigd. Die komt erop neer dat financiering van hulporganisaties wordt ingetrokken als deze in hun voorzieningenpakket ook veilige abortus aanbieden of bespreekbaar maken. 'Met als gevolg dat het aantal abortussen niet daalt, maar juist stijgt. Dat vrouwen alleen terecht kunnen bij kwakzalvers, met vaak verschrikkelijke gevolgen,' aldus minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Groningen en Rotterdam krijgen klimaatcentrum
Het internationale kenniscentrum voor klimaatadaptatie wordt gehuisvest in Rotterdam en Groningen. De twee steden hebben het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCECA) binnengesleept door samen het meest overtuigende bod op tafel te leggen. De ligging van de steden, de kennis die zij hebben over de gevolgen van klimaatverandering en de innovatieve kantoorgebouwen zijn voor de selectiecommissie doorslaggevend geweest. Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) maakte in februari van dit jaar bekend dat het kenniscentrum, dat samen met de Verenigde Naties en Japan wordt opgezet, in Nederland komt.